marți, 1 decembrie 2015

Marea Unire de la 1 Decembrie 1918


În urmă cu 97 de ani , într-o zi de decembrie friguros şi îngheţat, toţi românii din Ardeal ardeau sufleteşte , aşteptând împlinirea unui vis : Unirea Transilvaniei cu celelalte provincii româneşti.

Români veniţi pe jos, călare, cu căruţe sau cocoţaţi pe acoperişul trenului aşteptau cu înfrigurare pe Platoul Românilor din Alba Iulia pentru ca din pieptul lor să răzbată strigătul,înăbuşit până atunci : Vrem să ne unim cu ţara! Sosise clipa cea mare!

În ciuda vremii nefavorabile , s-au adunat pe Câmpul lui Horea peste 100 000 de români, înafara întregii suflări din oraş aflându-se si zeci de mii de români veniţi chiar de la sute de kilometri , încă din ziua precedentă. Toţi aşteptau momentul Unirii!

În sala Unirii, al cărei perete era împodopit cu tabloul lui Mihai Viteazul iar mai jos cu cele ale lui Horea, Cloşca şi Crişan, au luat parte 1 128 de delegaţii. La ora 11 , Vasile Goldiş , un om cu o vastă cultură, şi-a ţinut discursul , încheiat cu memorabila frază:"Să jurăm credinţă de aici înainte , numai naţiunii române." Dezbaterile s-au încheiat în jurul orei 13 . În faţa mulţimii ce aştepta nerăbdătoare , episcopii Iuliu Hossu şi Miron Cristea au prezentat actul Rezoluţiei de Unire .

Visul se împlinise ! Era astfel consacrată unirea românilor din Transilvania, Banat , Crişana şi Maramureş cu România. Anul 1918 a însemnat anul întregirii ţării noastre , anul în care la 27 martie  Basarabia revenea la sânul României iar la 28 noiembrie, Bucovina !

                                         LA MULŢI ANI , ROMÂNIA!


   La mulţi ani ,dragi români , oriunde vă aflaţi! Să simţiţi româneşte!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mulțumesc pentru popas.