Blogurile mele

Ascultă Radio Poema

sâmbătă, 9 decembrie 2017

Scurt atlas tipologic virtual



Virtualul ăsta, cine l-a inventat cred că nu bănuia cum o să schimbe oamenii. Oamenii aceia care nu mai suportă singurătatea, care împinși de tăcerea instaurată în casă în fiecare zi care trece atât de greu, caută o evadare, un loc unde să fie așa cum nu au îndrăznit să se comporte în realitate.

Amatorii de virtual se împart în mai multe categorii:

1) Pesimiștii: observă, nu se implică, surâd ironic vâzând cum alții își pierd timpul cu prostii. Colțul gurii, de regulă orientat spre pământ, cu greu se ridică într-o grimasă care, cu indulgență, poate fi numită zâmbet: Uite, domne, ce naivi!

2) Exuberantul: salută pe toată lumea, dăruiește flori, soare, cuvinte frumoase,(de regulă citate luate de pe la alții), poze cu pisicuțe, cățeluși etc. Acesta postează, zburdă de la un cont la altul, și mulțumit de sine, își vede de treaba lui. Cea reală.

3) Don Juan-ul: este atent la conturile noi, mormăie în barbă...Mm, prospătură!...și caută înfrigurat mostrele de mesaje din anii în care a tot încercat să atragă atenția. Subit, poza de la profil se schimbă și apare un corp musculos, privirea e protejată de ochelarii de soare, doar, doar, nimeni nu va recunoaște personajul celebru din ea.

4)Timidul: acesta nu are activitate prodigioasă, îi observă pe ceilalți stând retras, îl ai la prieteni, dar nu știi, atât de neobservat trece. Dar el este acolo, te urmărește și remarcă tot ce faci.

5) Agresivul: acesta caută scandal. În viața de zi cu zi este marginalizat, așa că se manifestă aici. Are replici dure, se bagă în discuții nepoftit, se ia de orice cuvânt greșit. De regulă, pot fi recunoscuți ușor, au studiat la universități renumite, (am folosit corect pluralul), sunt directori, bancheri etc. În spațiul virtual, adică.

6)Obsedatul: aici e mai grav. Acesta face o adevărată fixație pe cineva, fie că e de natură sentimentală pozitivă sau negativă. Ori îl iubește, ori îl urăște. Consideră că victima îi aparține, o terorizează cu mesaje, îi urmărește orice mișcare, explodează în privat, bombardează cu acuze etc. De regulă, are mai multe conturi, de unde revine în caz că este blocat. În cotidian este blând, dar are o privire furișată. Timbrul e jos, (timbrul vocii), dar pot fi recunoscuți după tremurul nervos al mâinii. Pot fi demascați printr-o provocare fățișă, însă nu recomand.

7) Patriotul: acesta apare preponderent la sărbătorile naționale, face uz de manifeste virale, clipuri zgomotoase, în timp ce stă în casă și bea ceai. Sau altceva. Denigrează totul, de la situația politică, până la cea economică, te-ar strânge de gât dacă îndrăznești să nu fii de acord cu el, chiar vrea asta, ca să mai câștige puțină atenție. A se evita.

8) Altruistul: acesta oferă din sufletul lui momente frumoase, fie că sunt fotografii din călătorii, clipuri interesante, poezii, proză etc. De multe ori, este admirat, însă el știe că nu mulți citesc ce dăruiește, însă nu renunță, vorba aia, măcar unul dacă va da importanță, tot înseamnă că a meritat. De reținut!

9) Visătorul: caută persoane asemenea lui, crede în oameni, în povești, se bucură de fiecare clipă frumoasă, zâmbește. A se citi: naiv.

10) Înțeleptul: nu există. Nu în spațiul virtual.

11) Aici, sigur, ești tu, cititorule.

Adina V.

9.12. 2017

2 comentarii:

Mulțumesc pentru popas.