Blogurile mele

Ascultă Radio Poema

miercuri, 24 ianuarie 2018

Xantipa

                                                sursă foto: internet

Exista în Grecia antică un obicei (el se păstreză și astăzi), și anume: numele dat copiilor era astfel ales: primul băiat lua numele bunicului din partea tatălui, al doilea pe cel al bunicului din partea mamei și abia al treilea primea un nume ales de părinți. Regula se aplica și la fete, ele preluând numele bunicelor, în aceιași ordine. Patriarhatul a fost mereu forma de organizare a Greciei.

Xantipa, mereu nemulțumită, femeie aprigă, geloasă, cicălitoare.

Faptul că a avut trei copii cu Socrate, copii care la venerabila vărstă a acestuia de 70 de ani erau încă mici, ne arată că Xantipa era cu aproximativ 40 de ani mai mică decât soțul ei. Ce o fi atras-o la omul acela mic, cu nas borcănat, zdrențuros?

Primul copil a primit numele Lambrocles. Pe tatăl lui Socrate îl chema Sofroniscos, nume pe care l-a primit al doilea băiat. De ce nu s-a respectat tradiția? Numai într-un singur caz se întâmpla acest lucru. Aflăm, astfel, că antipatica Xantipa provenea dintr-o familie aristocrată, aflată pe o treaptă superioară social față de cea a lui Socrate. Și iar ne întrebăm, de ce a devenit soția lui Socrate, un om mult mai în vărstă ca ea? Și ajungem la al doilea obicei folosit și acum în Grecia, în special la sate. Căsătoriile erau hotărâte de părinți. De ce a fost ales Socrate? Numai un înțelept putea răbda capriciile acestei femei nemulțumite, autoritare, temperamentale. Socrate a spus că mariajul cu Xantipa a fost un test al răbdării asumat cu bună știință pentru a putea înțelege lumea.

Socrate, cel care umbla mai mult desculț, cu aceleași haine , peticite și murdare, cel care probabil nici nu știa să scrie, dar cu toate acestea medita la mersul lumii, al universului, căutând în interiorul său răspunsuri, a fost dat în judecată de Xantipa ...că o neglija. Cum altfel, dacă el lipsea de acasă și frecventa casa unei cunoscute prostituate din Atena? La proces, în loc să se disculpe, a apărat-o pe ea, susținând că merita un soț mai bun.

Cum tot ce știm despre Socrate ne-a fost transmis de către Platon și alții, oare nu ar trebui s-o privim cu mai multă înțelegere pe această femeie? Ea a fost descrisă de către cei pe care nu-i agrea pentru că îi luau soțul de acasă. Putem fi siguri că nici aceștia nu au menajat-o în descrierile lor.

Grecia antică nu accepta femeia autoritară, femeia care se punea contra bărbatului, care se amesteca în treburile acestuia.

Iată de ce Xantipa este prototipul negativ al femeii într-o perioadă în care numai bărbatul avea drepturi. 


Adina V.

24 ianuarie 2018

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mulțumesc pentru popas.