Blogurile mele

Ascultă Radio Poema

sâmbătă, 23 februarie 2019

Adina V. - Ikaria, secretul longevității



O limbă de pământ pierdută în mare. Un loc izolat, cu o comunitate restrânsă. Cea mai lungă longevitate, oamenii ajung frecvent la 90 de ani, dar mai ales nu sunt bolnavi.
Plecat în America, unul din ei, stabilit acolo de mult, a primit într-o zi o veste: are cancer. I s-au mai dat 6 luni de viață. S-a întors pe insulă ca să moară ”acasă”. După zece ani, s-a dus la același medic, a făcut analizele care au ieșit foarte bune și i-a spus că a fost diagnosticat cu ani în urmă cu cancer. Medicul surprins, l-a întrebat: ”Cine ți-a zis așa ceva? Nu ai nimic!”.... ”Dumneavoastră!”



Insula Ikaria, locul unde ”nu se moare.” O micuță insulă în marea Egee. Cercetători din toată lumea studiază acest loc pentru a descoperi secretul.
Dar să vedem care este modul de viață de aici.
Oamenii se trezesc când s-au săturat de somn. Mănâncă puțin, dimineața păine făcută în casă, beau ceai, un ceai dintr-o plantă care crește la munte, puțină brânză făcută din laptele oilor pe care le cresc, măsline. Cultivă legume. Deși cresc oi, capre, găini. carnea se consumă foarte rar. Oile, caprele sunt crescute pentru lapte, găinile pentru ouă. Animalele se hrănesc natural. Produse procesate nu sunt. Nu veți găsi pe insula aceasta salam, parizer, chipsuri, snack, ciocolată și alte prostii.
La prînz se mănâncă puțin, de regulă legume, fasole, pește, orice are fiecare. Apoi se bea ceai. Se poate merge la oricare din vecini și acesta va împărți mâncarea cu oaspetele. Carnea se consumă de cel mult 3 ori pe an. Dup-amiaza se doarme până la apus.
Seara se mănâncă pâine, măsline, se bea ceai, se merge în vizită. Casele nu sunt încuiate. Fiecare poate intra să bea apă sau să stea de vorbă, ori să doarmă în casa altcuiva, în caz că e prea departe de a sa și îi e somn. Străzile sunt abrupte, cu scări, pavate cu pietre. Astfel că localnicii fac zilnic mișcare numai urcând și coborând în drumul spre vecini.
Banii nu se folosesc decât foarte rar, la evenimente gen nuntă sau botez. În rest se practică trocul. Se face schimb, deci de alimente. Cel care are fructe va da la schimb pentru ouă sau brânză. cel care produce vin va schimba produsul său pentru ceea ce îi lipsește. Seară se stă până târziu, mai ales vara, toți se culcă doar când le e somn, se trezesc când s-au săturat de somn.
Dulciuri? Nu există așa ceva. Niciun pachet de biscuiți, nicio ciocolată. Nu bere, nu coca cola, fanta și altele. Miere, nuci, curmale, struguri, stafide. :)Ce poate fi mai natural, mai lipsit de produși dăunători? Viața pe insulă este așa cum a fost din timpuri vechi.
Pe lângă faptul că ajung la vărste înaintate, localnicii sunt sănătoși, nu suferă de Alzeihmer, cancer, diabet sau alte boli grave.
În anumite perioade ale anului, culeg un fel de plantă care crește după ploaie, o fierb doar căt să se înmoaie și o mănâncă stropită cu ulei de măsline și lămâie. este un detoxifiant natural plin de vitamine, cu un gust amărui.
Rar se taie câte o găină, dar cu siguranță carnea ei va fi mestecată cu greu de cei din orașe, obișnuiți cu puii crescuți la neon și găinile păcălite cu lumină ca să dea mai multe ouă, hrănite cu chimicale ca să crească într-o lună cât alta în nouă. Asta mâncăm noi, cei din lumea urbanizată, industrializată. 



După multe cercetări, se pare că secretul stă în apa din insulă, numită ”apa vie” și ceaiul miraculos, acea plantă de la munte din care se fac și alifii pentru vindecarea diferitelor răni. La toate, se adaugă viața ponderată, lipsa stresului, munca fizică.
Acesta este secretul longevității de pe insula unde ”nu se moare”.

articol Adina v. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mulțumesc pentru popas.