Blogurile mele

Ascultă Radio Poema

vineri, 29 iunie 2018

Viciile românilor celebri



Sadoveanu, un zgârcit împătimit de pescuit şi vânătoare.
Îşi comanda undiţe de la Londra, dar nu împrumuta niciodată bani. Pasiunea lui Mihail Sadoveanu pentru vânătoare şi pescuit depăşea de multe ori plăcerea scrisului. În muzeele memoriale din Neamţ şi Iaşi dedicate scriitorului există destule mărturii ale preocupărilor sale extra-literare. Cunoscuţii îl ştiau însă pe Sadoveanu drept un zgârcit care se tocmea la sânge cu ţăranii de la care cumpăra produse.
Mihail Sadoveanu, între cei mai prolifici scriitori români ai secolului XX, şi-a petrecut amurgul vieţii în Neamţ, în casa de oaspeţi situată pe dealul Vovidenia, la 1 km de Mănăstirea Neamţ. Construcţia, ridicată în anul 1937 de Visarion Puiu, Mitropolit al Bucovinei (1935-1940) i-a fost pusă la dispoziţie scriitorului de statul român în anul 1944, iar din 1949 i-a fost cedată spre folosinţă pe viaţă.


FOCŞANI.
Femeile frumoase, marea slăbiciune a cronicarului vieţii mondene, Duiliu Zamfirescu
Părintele lui „Tănase Scatiu” a avut mai multe aventuri amoroase în tinereţile sale, mai ales în perioada când lucra ca reporter de monden. Puţină lume cunoaşte faptul că marele scriitor vrâncean Duiliu Zamfirescu a fost la vremea sa unul dintre cei mai importanţi cronicari ai vieţii mondene din Bucureşti, postură care i-a atras şi un renume de curtezan. Ca ziarist monden, avea un umor extrem de fin şi un sarcasm pe măsură, înfierând zilnic în paginile ziarului cucoanele cu ifose.

TÂRGU-JIU.
Viciile lui Brâncuşi: Marelui sculptor îi plăcea să fumeze şi să bea vin.
Constantin Brâncuşi, sculptorul român considerat părintele sculpturii moderne, era un fumător împătimit, iar băutura lui preferată era vinul.
La Paris, Brâncuşi îl invita în dese rânduri la locuinţa sa pe compozitorul francez Erik Satie, cu care petrecea până dimineaţa. Lui Brâncuşi îi plăcea să bea vin de Beaurjolais.
„Cipică, vino să iei masa la mine astă-seară. Astă-seară împlinesc o jumătate de secol…Odată m-a invitat să tragem un chef împreună. Am băut în neştire. Eu eram foarte tânăr, el era încă tânăr, să fi avut vreo 45 de ani, şi se ţinea foarte bine…Se făcuse între timp 5 dimineaţă. Eu îi spun: nu mai pot, trebuie să mă întorc acasă! El răspunde: bine, te întovărăşesc. Când ajungem în colţul străzii Monsieur le Prince, îmi spune: ia întinde braţul! Ştiţi, mi-era rău, mi-era chiar foarte rău…M-a apucat de mână şi a început să mă învârtă în jurul unui copac, dar cu ce putere! Mă roteam ca un titirez. Dă-mi şi mâna cealaltă!, mi-a spus. Îmi ia şi mâna cealaltă şi începe să mă învârtă în sens invers. Ei, cum te simţi acum? Mă simt de minune! Ne-am întors din drum şi ne-am apucat iarăşi de băut. Era formidabil! Un om cu totul extraordinar!”, povesteşte compozitorul francez de origine română Mihalovici într-un interviu acordat lui Nicolae Argintescu-Amza.

Mihai Eminescu este unul dintre cei mai cunoscuţi poeţi ai României, dar, pe lângă faima câştigată din poezie, Eminescu era cunoscut de prietenii săi ca fiind o persoană dezordonată şi un mare amator de cafea. De asemenea, pasiunea lui Nichita Stănescu pentru alcool a fost una despre care s-a tot vorbit de-a lungul timpului. În anul 1877, după ce a părăsit Iaşiul, la îndemnul lui Ioan Slavici, Mihai Eminescu s-a mutat în Capitală. Aici, a stat pentru prima dată într-o locuinţă din strada Speranţei. Era o căsuţă în stil ţărănesc, singură în curte, cu pridvor pe stâlpi de lemn. Casa avea două camere, în mijloc avea o tindă în capătul căreia se găsea şi o mică bucătărie. Ca ajutor avea o bătrână care ţinea rânduiala casei.

Unul dintre cei mai mari scriitori ai ţării noastre a fost cam năzdrăvan în copilărie. Acesta se ocupa atât cu spartul ferestrele vecinilor, cât şi cu speriatul câinilor. Este vorba despre scriitorul arădean Ioan Slavici născut în loclaitatea Şiria. Despre Slavici se spune că a fost un copil cu un aspect firav, care insă spărgea ferestrele vecinilor, ţintea cu pietre cuiburile rândunelelor, aţâţa câinii pe la garduri, păstrând cicatrici adânci al muşcăturilor pe corp, încăleca fără şa caii altora de la păşune, fiind uneori dus acasă accidentat în ultimul hal după ce era trântit la pământ de aceştia.

Poet, eseist şi traducător, Virgil Mazilescu este unul dintre cei mai reprezentativi scriitori originari din judeţul Olt. Născut pe malulul Dunării, la Corabia, acesta a fost, ca mai toţi marii scriitori, o fire excentrică, preferând să fie catalogat mai mult ca un poet calitativ decât unul cantitativ. Nu a scris mult, dar ce a lăsat în urmă dovedeşte talentul rarisim al unei scriituri cum nu mai întâlnim azi. Virgil Mazilescu s-a născut pe 11 aprilie 1942 în oraşul Corabia şi a murit la numai 42 de ani din cauza alcoolului, pantă pe care a alunecat din cauza unei iubiri neîmpărtăşite. A urmat cursurile mai multor şcoli primare şi liceale din mai multe oraşe şi aceasta deoarece părinţii săi obişnuiau să îşi schimbe des serviciul.


sursa:: adev.ro/pbbe77

4 comentarii:

  1. "Viciile" românilor celebri,menționați mai sus,altfel oameni ca toți oamenii,cu bune și rele,nu scad cu nimic valoarea operelor acestora.Interesantă aprecierea potrivit căreia Eminescu este;unul dintre cei mai cunoscuți poeți ai României.Cred că Eminescu s-ar simți mândru dacă ar putea citi lauda aceasta. Brâncuși, fuma și bea vârtos,dar și înjura pe măsură.Sadoveanu a fost ,și mai este, subiectul a tot felul de evaluări,unele rău intenționate.Sadoveanu,prin opera lui,rămâne,așa cum rămân Brâncuși și Eminescu,neclintiți în galeria celor mai mari creatori români.Am făcut cunoștință cu Virgil Mazilescu.de care,spre rușinea mea n-am auzit.Sunt însă sigur că se numără printre cei mai reprezentativi scriitori originari di județul Olt.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eminescu este cel mai cunoscut poet al nostru, Poetul nostru național, dar cum articolul așa menționează, nu am îndrăznit să schimb ceva. Din păcate, azi, din ce în ce mai mulți îndrăznesc să nu acorde respectul cuvenit Luceafărului nostru, la gala care îi poartă numele se înmânează premii pentru niște creații care nu pot fi numite poezii, sub nicio formă, dar asta e altceva. Pentru un cunoscător de poezie, Eminescu este și acum de neatins. Tot ce a scris el la vremea aceea, azi stă la baza poeticii, cu el s-a născut Poezia, versurile lui sunt date exemplu pentru a se explica regulile de prozodie, formele de stilistică. Cunoscând prozodia, înțelegem cât de genial a fost Eminescu!
      Virgil Mazilescu, un poet care nu e prea cunoscut, din păcate, dar care merită citit, el aparține generației 70-80, când deja vorbim de un alt gen de poezie, de avangardă.
      Cu siguranță, aceste amănunte nu au cum să știrbească din valoarea operei pe care ne-au lăsat-o. Când am citit prima oară scrisorile lui Eminescu către Veronica Micle am fost atât de surprinsă! Poetul a fost și el un om, asta mi s-a relevat atunci. Nu mai era un poet pe hârtie, studiat la școală, recitat, nu mai era un necunoscut, intram în universul lui și îl descopeream OM, pe lângă statutul de POET. Pentru mine este fascinant, e la fel ca în vremurile când zeii de odinioară coborau printre oameni. Asta îi făcea mai puțin „zei”? :)
      Cu drag!

      Ștergere
  2. ADINA SPERANȚA

    Faptul că publici niște mizerii ordinare despre o persoana pe care nu ai cunoscut-o in viata dumitale,dar și mai urît această persoană este moartă de mult și nu se poate apara,este un lucru execrabil/abominabil si impardonabil!
    Cum poti publica asemenea neadevaruri debile,neverificate, despre marele Sadoveanu,cand nimeni,dar nimeni nu a intrat in viata lui privata..?!?1

    Este trist ca exista asemenea oameni ca dumneata!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Regret mult supărarea dumneavoastră, intenția mea nu a fost și nu este de a denigra scriitorul, nici omul. Acest articol, dacă l-ați citit până la final, este preluat de pe internet, este menționată sursa, deci nu eu am scotocit prin viața nimănui. Sunt o iubitoare de literatură și caut amănunte mai puțin cunoscute despre scriitorii care au întemeiat tezaurul nostru cultural, care ne-au dat motivul de a fi mândri că suntem români.
      Legat de Mihail Sadoveanu, ce este dezonorant în ce este scris mai sus, repet, nu de mine? Faptul că era zgârcit? Pentru mine, poate și pentru alții, scriitorul se apropie de noi, devine uman, înțelegeți? Nu e afectată valoarea lui ca scriitor, în niciun caz.
      Cu tot respectul, aș fi prima care n-ar tolera știrbirea memoriei marelui nostru prozator. (și nu numai)

      Ștergere

Mulțumesc pentru popas.